Örlogsdagarna 2021

I slutet av augusti var det återigen dags för den årliga högtiden för alla örlogsintresserade, nämligen Örlogsdagarna som äger rum inne i centrala Stockholm. Vid Vasahamnen samlas fartyg från många eror i svenska flottan och marinens historia, och allmänheten tas emot med öppna famnar. I år något begränsat med de pandemi-restriktioner som fortfarande gällde, men öppet skepp erbjöds likväl.

T46 startade som vanligt från Gålö, och gick upp i gamla leder tillsammans med T26. Det blev trevlig rotekörning up genom skärgården innan den något långtråkiga färden i sakta mak genom Baggenstäket och Skurusundet tog vid. När vi kom ut ur sundet och sträckte in mot huvudstadens siluetter kunde vi äntligen få köra både snabbt och nära, i tät formation som MTB var menade!

Väl framme i Vasahamnen förtöjdes fartygen, redo för besöken kommande dagarna. Fredagskvällen ägnades åt samkväm med övriga besättningar, bland annat intogs en bejublad middag ombord på R142 Ystad.

Lördagen bjöd på lite regnigt väder, men det hindrade inte allmänheten från att stilla sin nyfikenhet och förkovran i militärhistoria. Vissa av fartygen körde turer med besökare, men MTB låg kvar vid kaj helt enligt plan. Det var fler besökare i år än tidigare år, så mediaexponeringen har definitivt gett resultat.

På eftermiddagen passade vi även på att gratulera, om än lite försenat, Hans-Lennart Ohlsson med anledning av dennes 60-årsdag. Han fick ta emot en T46-tavla som överräcktes av vår ordförande Jan Lindgren.

Söndagen gav uppehållsväder, och efter en liten tur längs stadens kajer där bland annat Götheborg kunde skådas så bar det av hemåt igen. Även denna gång genom Skurusundet och Baggenstäket.

Götheborg

Efter Baggensfjärden och Fällströms fartbegränsningar blev det så ÄNTLIGEN dags för lite körning på nära håll tillsammans med T26. Stora leenden ombord på båda fartygen 😀

Efter denna underbara färd genom södertörnsskärgården var det dags att förtöja hemma på Gålö. En mycket lyckad helg med besättning och fartyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.