Slut på torkan!

Ja, även om det fortfarande är torrt som ett fnöske iland, så är T46 äntligen ordentligt blöt på utsidan. I torsdags var det nämligen dags för sjösättning!

Värmen till trots var det många ur besättningen som samlades ute på Gålö, för att med hjälp av en tungbärgare förpassa fartyget ner till den välkomnande hamnbassängen.

När vi väl var på plats i vattnet vidtog febril verksamhet ombord, alla utrymmen under däck ska snabbt kontrolleras vad gäller ev vattenläckor.

Torrt och fint under durkarna

När denna kontroll var klar, kunde vi koppla loss från vagnen och förhala fartyget till förtöjningsplatsen vid kajen,

På plats vid kaj

Efter detta moment var det så dags att börja jobba med att få igång maskineriet, en motor i taget. Extra spännande i år var SBMM, eftersom vi var tvungna att byta ut hela motorn efter haveriet under förra säsongen. Se tidigare inlägg vad gäller detta arbete.

Det första försöket på SBMM bar ingen frukt. STartmotorn gick, men det var tydligt att det var någonting som gjorde att allting gick väldigt trögt. Efter en del funderande formulerade chiefen Jörgen en hypotes att det kan vara så att passningen mellan backslag, axel och motor är olika per motorindivid och att vi skulle försöka lätta på ev axialtryck genom att försiktit lätta på skruvarna som förbinder de olika delarna.

Sagt och gjort. Värmen i motorrummet denna dag var bedövande redan innan någon motor hade startats, men det stoppade inte oss från att få till det hela.

Garanterat tjälfritt…
Lätta på trycket!

När detta var gjort var det så dags för ett otroligt spännande startförsök. Skulle det hjälpa, eller var det början på en längre felsökning?

Den startade direkt, och går med en underbart tyst och fin tomgång. 🙂 Det som återstår nu är att fixa till shimsbrickor för att få till distansen korrekt och sedan dra åt skruvarna som lättats.

Även BBMM gick igång, och så även lilla trotjänaren Garellin som sitter på aktre skottet och förser tryckluftssystemet med luft. Detta leder oss osökt in på huvudmotorerna… i och med att SBMM hade problem så kunde vi inte förvärma SBHM eller CHM, men BBHM var varm och fin framåt slutet av kvällen, och vi gav oss på ett startförsök på den.  Med den nya eltändningen på den motorn var det inga problem att komma igång, och vi fick lite härligt brum-brum till slut. Forza Isotta!

BBHM snurrar på fint
Det bubblar på bra när huvudmotorerna är igång

Så här dags började mörkret lägga sig över Gålöbasen och det var dags att stänga för kvällen. Men bra facit på dagens arbete, med sjösatt fartyg och fyra av sju motorer startade. I kommande vecka fortsätter vi med pysslandet, och snart blir det provtur.

Skärgårdsnatten lägger sig över Gålö

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.